כאמא שעובדת מהבית את מתמודדת עם אתגרים בלי סוף. היום אתייחס לחמשת העיקריים שבהם ואיך לנצח אותם
להיות אמא שעובדת מהבית נשמע כמו חלום, מי מאתנו לא רוצה לאזן בין קריירה, רצוי כזאת שיש תשוקה גדולה אליה, לבין חיי משפחה, זוגיות, ילדים והטיפול בבית? אם את קוראת את הפוסט הזה כנראה שזה מעניין גם אותך.
אבל אמהות שעובדות מהבית נתקלות באתגרים בלי סוף. כאילו שלעבוד מהבית לא היווה אתגר מספיק בפני עצמו, בנוסף את עומדת גם בפני המטלה העצומה של להיות אמא במשרה מלאה. יש לך גם בן זוג שרוצה תשומת לב וכיור מלא כלים.
אני יודעת. גם אני הייתי במקום הזה.
למען האמת זה פלא גדול שבכלל יש לך זמן לקרוא את הפוסט הזה. אז בואי נפסיק לבזבז את הדקות היקרות שהצלחת לגרד מאיפשהו ונגיע לעניין.
האתגרים העיקריים שניצבים בפנייך
אתגר מספר 1 לאמהות שעובדות מהבית:
האתגר הכי משמעותי שעומד בפנייך הוא איזון – הרגע דברנו על זה. אבל בואי נדבר על זה עוד קצת.
את אמורה לפתח קריירה, להשאיר את עצמך רלוונטית בשוק העבודה, עם יכולת השתכרות כלכלית שלא תשאיר אותך תלויה בשום גבר, רצוי בתחום שיש לך תשוקה לגביו שתרגישי שאת מגשימה את עצמך. כל זאת כמובן בעודך מתקתקת את הבית, מוצצת לפחות פעמיים בשבוע, מנהלת שיחות עומק מעניינות בערבים, מבשלת רק טרי לילדים ומקדישה להם זמן שכולל משחק בצעצועי המונטסורי מעץ שהכנת בעצמך.
כן, בטח.
בואו נגיד את האמת: הבית של רוב הלקוחות שלי לא היה מככב במגזין סדר וארגון. רובן סובלות מרגשות אשמה כלפי הילדים והבעל ואין בכלל לדבר על זמן לפינוק עצמי. להקדיש זמן לעצמך? פחחחח. נכון?
אז מה בכל זאת הפתרון? כי יש פתרון. והוא לא להגיע לסוף היום, כל יום, עם הלשון בחוץ אחרי ששוב לא הספקת כלום.
תוציאי עכשיו בבקשה מחברת, או את אפליקציית הרשימות החביבה עלייך (תוציאי, תוציאי, אני ממתינה בסבלנות בזמן שאת מחפשת עט) ועכשיו תכתבתי בבקשה: סדר יום.
כן, כמו בצבא כזה. כן, מצחיק כזה. נכון. אבל תעשי את זה, מה אכפת לך. תרגיל.
סדר היום שלך צריך לכלול זמן עבודה מפורק למשימות (שיווק, גבייה, אדמיניסטרציה, העבודה המקצועית עצמה), זמן שהייה עם הילדים (אם בא לך את יכולה לפרק גם אותו למשימות), זמן שהייה עם הזוגי (תפרגני לשניכם ותכניסי לשם סקס. כתרגיל מחשבתי, נו) וזמן טיפול בבית.
כל פרק זמן כזה צריך להיות מפורק למשימות וזמנים. אם לא כתבת זמנים כל המשימה הזאת מיותרת.
אז תתזמני. גם אם את לא בטוחה כמה זמן בדיוק יקח לך כל דבר תני הערכה שנראת לך ריאלית. עם הזמן אם תמשיכי לייצר את הרשימות האלו את תשתפרי מאוד בתזמון. אני מבטיחה.
אחרי שתזמנת תעשי חשבון פשוט: עכשיו תעני לעצמך – יש מספיק שעות ריאליות ביממה לכל המשימות שלך? אם כן – ניצחת את השיטה. עכשיו רק תקפידי עליה. אם לא ותרשי לי לנחש שהתשובה הייתה לא אצל רוב הקוראות שלי – זה הזמן להתחיל לתעדף.
הילדים, הקריירה שלך והזוגי – אלו כנראה הדברים החשובים (אבל אם יותר חשוב לך לנקות את הבית, זה לגיטימי). תתחילי לחשוב איך את יכולה לעשות מיקור חוץ לשאר, או לחילופין לשנות את הזמנים שלוקח לך לבצע אותם.
לא הכל צריך להיות משימה שלך. אם את לא מספיקה – תערבי את בן הזוג. אפשר לנקות יחד כחלק מהזמן הזוגי בצחוקים ועם מוזיקה. אפשר גם לעשות כביסה יחד עם הילדים. זמן איכות לא חייב להיות מוזיאון תל אביב כל יום והקשבה למוצארט (כי ברור שזה מה שאת עושה איתם, מה, לא?). זמן ביחד בהחלט יכול לכלול את המשימות הקטנות של החיים.
אתגר 2 שאמהות שעובדות מהבית מתמודדות איתו:
להתרכז בעבודה עצמה. בואי נודה בזה, יש הרבה רעש רקע. אז רק תשטפי כלים ותסדרי קצת, שיהיה נעים לשבת. אולי תעבירי איזה ויש, תקפלי את הכביסה שהורדת בבוקר ותשימי כבר עוד מכונה. חבל לבזבז את הימים היפים. גם תרימי כמה טלפונים לקבוע תורים, תקפצי רגע לסופר ותכיני כבר אוכל טרי לצהרים של הילד. שיט, איך נגמר היום לפני שנגעת בעבודה?!
אז איך לעזאזל אפשר להשאר מרוכזת? הרי את בבית והוא קורא לך, מה קורא, מתחנן ויש כל כך הרבה מה לעשות…
הפתרון פשוט: זוכרת שהגדרת למעלה משימות ותזמנת אותן? תגדירי גם שעות לכל משימה. שבי מול לוח השנה – מול גוגל קאלנדר אם זה קל לך יותר או מול לוח שנה פיזי ביומן אם את עובדת עם כזה. מה שעובד עבורך.
יש ערך גדול בלראות את הדברים נפרסים מול העיניים בכתב. זה עושה סדר בראש. אז גם אם זה נשמע לך מעיק נסי לבצע את זה ולו על גבי חודש אחד. או שבוע אחד. נסי לתכנן אותו מראש כפי שמוסבר כאן.
ואז בזמנים של העבודה – את עובדת. אין תירוצים. אין כביסה. אין כלים. את עובדת כאילו הבוס הכי קשוח בעולם עומד מעבר לכתף שלך עם שעון עצר. היי את הבוס הקשוח של עצמך.
כאן כדאי לעצור רגע למאמר מוסגר: יש הבדל גדול בין היכולת למשמעת עצמית, הנעה פנימית ומוסר עבודה לבין הרגלי עבודה. אם אין לך הרגלי עבודה שמתאימים לעבודה מהבית, את יכולה לסגל לך כאלו. יכול להיות שזה יהיה קצת קשה בהתחלה אבל זה בהחלט אפשרי.
לעומת זאת אם אין לך יכולת הנעה פנימית ומשמעת עצמית – כנראה שלעבוד מהבית לא מאוד מתאים לך… איך תדעי? מבטיחה להרחיב על זה בקרוב בפוסט אחר. זה היה כאמור, מאמר מוסגר.
אתגר מספר 3 לאמהות שעובדות מהבית – מציאת עבודה משתלמת.
רוב הלקוחות שלי חוששות מאוד מעניין ההכנסה. יש כמובן הבדל מהותי אם החלטת להקים עסק משלך, או שאת מעוניינת לעבוד מהבית כשכירה. האופציות בלתי נגמרות (וכאן הרחבתי על זה באופן מעמיק יותר) אבל דווקא עושר האופציות הרבה פעמים מבלבל.
נקודת ההתחלה שלך חייבת להיות כמה את רוצה להרוויח ולא, "כמה שיותר" זאת לא באמת תשובה.
מה יעד ההכנסה השנתית שלך? ההחלטה עליו צריכה להגזר מהמטרות של משק הבית, לטווח הקצר ולטווח הארוך. בין אם את מרימה עסק ובין אם את שואפת להיות שכירה או להכניס הכנסה נוספת צדדית אז זקוקה לתכנית.
הפתרון תכנית כלכלית. תתחילי מתכנית כלכלית למשק הבית עצמו. זאת תכנית שצריכה להיות לכל משק בית. מתוך התכנית הגדולה של משק הבית ואחרי שתחליטו ותבינו את הצרכים והרצונות שלכם, תגזרי את התכנית הכלכלית של ההכנסות האישיות שלך.
תכנית כלכלית היא בעיני מחייבת מציאות, במיוחד במציאות כמו שלנו ובטח ובטח אם את אישה, אם את אמא ואם מתכוונת להשאר בבית עם הילדים כמה שיותר. את לא רוצה למצוא את עצמך בעוד כמה עשורים בלי חסכונות או פנסיה. בלי יכולת לעזור לילדים. את צריכה להיות מאוד ממוקדת מטרה.
איך מכינים תכנית כזאת? גם על זה נרחיב בהמשך.
השורה התחתונה והחשובה היא – שעבודה משתלמת היא עבודה המשתלמת בהתאם למטרות שלך. רק אחרי שתהיה לך תכנית כלכלית תוכלי להגדיר מהי עבודה משתלמת בשבילך. אז אם השפע מבלבל אותך זה מפני שלא הגדרת מטרה וזה צריך להיות הצעד הבא שלך. מייד כשתסיימי לקרוא את הפוסט כמובן.
אתגר 4 – טעויות ועקומת למידה
כשרק התחלתי לעבוד מהבית עקומת הלמידה שלי הייתה עצומה. פתאום מצאתי את עצמי לבד, מול המחשב ו… מה עכשיו? כלומר מבחינה מקצועית, בתחום שלי, ידעתי מה לעשות. איך לטפל בלקוחות, בשיווק וכן הלאה. אבל היו כל כך הרבה דברים שלא ידעתי!
החל מכלל הבירוקרטיה (פתיחת תיקים במס הכנסה ומע"מ, ביטוח לאומי, טיפול בחשבוניות), התנהלות נכונה של תקציב העסק וגבייה מול הלקוחות וכל ההתנהלות היומיומית בעבודה עצמה מהבית. איך להיות יעילה, איך להתנהל.
הפתרון הוא לצור לעצמך ארגז כלים שיכיל מידע ומקורות תמיכה. אם את מכירה מישהי שעובדת מהבית אז תעזרי בה, אל תתביישי! אם לא, האינטרנט הוא כרגיל חברך הטוב ביותר. יש מעט מאוד מידע שלא תמצאי בו.
יחד עם זאת חשוב שתסנני את מקורות המידע ותבדקי אותם, תתנסי במה עובד לך ומה לא וחשוב מכל – תהיי יעילה. אל תבזבזי עכשיו את הזמן בגלישה באלפי מקורות במקום לנצל את הזמן לעבודה… מצאי לך שניים שלושה מקורות יעילים שמאגדים את המידע שאת זקוקה לו.
בבלוג הזה וגם בעמוד הפייסבוק שלי תוכלי למצוא טיפים וכלים שיעשירו את הארגז שלך. את מוזמנת להשתמש בהם ולשאול כל שאלה שעולה בראשך.
אתגר 5 להכיר את הגבולות שלך
למרות האמירה הרווחת שיש בה גם הרבה מן האמת, אף אחת מאתנו איננה וגם לא צריכה לשאוף להיות וונדרוומן או סופרוומן.
אנחנו אנושיות. יש לנו גבולות. אנחנו מתעייפות. להיות אמא שעובדת מהבית, מגדלת את הילדים באופן ישיר חלק ניכר מהיום, לתחזק משק בית וזוגיות (ולא משנה כרגע אם יש לנו שותף מלא לעניין) – זה מורכב, מלא באתגרים ומעייף! פשוט מעייף.
הפתרון מאוד פשוט אך רובינו מתקשות מאוד ליישם אותו – יומן העבודה שלנו צריך לכלול גם זמן מנוחה. זמן הטענות. זמן לעצמי. אם לא תקחי שום דבר אחר מהפוסט הזה קחי לך את הסעיף הזה כמשימה העיקרית שלך ליישום – ברשימת המטלות להכניס זמן לעצמך ולממש אותו. באופן קבוע.
פתרונות פשוטים ליישום
1) נהלי יומן עבודה מסודר המכיל את כלל משימות החיים שלך:
- ילדים
- בן זוג/בת זוג
- עבודה
- ניהול משק הבית
- זמן לעצמך
וכל אלמנט אחר שהחיים שלך כוללים.
2) פרקי את כל המשימות שלך ליחידות עבודה קטנות ותזמני אותן (אם את לא יודעת כמה זמן יקחו לך משימות מסוימות כתבי הערכה ריאלית ואחר כך תתקני בהתאם למציאות בשטח).
3) קבעי לכל משימה ומשימה שעות מוגדרות מראש.
4) עדכני את כלל המשימות ביומן או לוח שנה מסודרים שתוכלי לראות מול העיניים. כולל התראות ותזכורות.
5) תכנני תכנית כלכלית משפחתית ממנה תגזרי תכנית כלכלית לעסק.
6) ודאי שהמשימות שלך יכללו שעות המוקדשות לזמן לעצמך.
טיפים מעולים, תודה רבה… לגזור ולשמור לאחרי חופשת הלידה. כרגע, כל העבודה היא בין שנצ״ים של הקטנה.
אהבתיאהבתי
היי נטלי איך אפשר ליצור איתך קשר?
אשמח לקבל את המייל שלך, לשאול אותך שאלה.
אהבתיאהבתי
בוודאי. Nathalieshpunt@gmail.com
אהבתיאהבתי
ואווווווו את מלכה!!!! איזה מאמר עשיר ומעשיר! אני כבר הספקתי להריץ בראש את כל מה שכתבת ובכל הנקודות שנגעת כן מההתחלה ועד הסוף! אני בדרכי למצוא מחברת/ לקנות יומן לפשוט לצאת להפלגה בחלומות ולהזיז את כל גלגלי השיניים בראש שלי כדי לקדם או יותר נכון להתחיל להקים את העסק שלי. תודה רבה וכבר מחכה לעוד מאמרים, טיפים ועצות שלך.
אהבתיאהבתי